Directioneaza 2% din impozitul tau pe venit la SIPG!


Seniorii Petrolului Romanesc



  SERVICII SIPG

SIPG cursuri si durata »











ARHIVA


REVISTA PRESEI



www.energy.eu





Ghidul candidatului la examenul de instalator autorizat in transportul gazelor naturale

Titlu : Ghidul candidatului la examenul de instalator autorizat in transportul gazelor naturale
Autor/autori : Dumitru Chisalita, Vasile Florea, Mihai Albulescu, Coordonator Alexandru Soare
ISBN : 973-87365-0-1
Pret : Nu este setat pretul
Click pentru descriere
Nume
Adresa
Telefon
Email
Cantitate (numar bucati)
Cod de verificare *:


DESCRIEREA CARTII :

     Dezvoltarea societatii moderne necesita resurse energetice din ce in ce mai mari, provenite atat din sursele conventionale (carbune, petrol brut, gaze naturale, apa), cat si din sursele neconventionale (vant, valuri, ape termale etc.) si intr-un viitor nu foarte indepartat, hidrogenul.
     In ultima perioada gazele naturale au capatat o pondere din ce in ce mai mare in gama resurselor energetice fosile datorita unei fezabilitati sporite a transportului acestuia de la producatori la distribuitori cat si a poluarii mediului ambiant, mai redusa comparativ cu ceilalti combustibili.
     Tara noastra a desfasurat o activitate de pionierat si in domeniul extractiei, transportului si distributiei gazelor.
     Dezvoltarea consumului de gaze naturale a condus la extinderea conductelor de transport la nivel local, regional, national si la construirea de sisteme de transport continentale si intercontinentale.
     Dintre factorii care influenteaza si vor influenta rolul conductelor in transportul gazelor naturale mentionam:
1. pozitia geografica a resurselor de hidrocarburi (gaze sarace si gaze asociate);
(Situarea acestora in zone arctice sau pe platformele continentale, departe de locul de consum va conduce la montarea unor conducte din ce in ce mai lungi si mai greu de construit, necesitand resurse financiare importante);
2. reducerea duratei de la descoperirea resurselor de gaze si pana la exploatarea si transportul acestora prin sisteme de conducte va fi un obiectiv tot mai important;
3. progresul tehnologic care in faza de proiectare vizeaza calculul hidraulic (cresterea vitezelor de transport si reducerea consumurilor energetice specifice), calculul mecanic (vizand folosirea de noi tipuri de oteluri sau substituenti mai ieftini), calculul termic si economic, tehnologii noi de exploatare si monitorizare;
4. reducerea pierderilor de fluide transportate prin sistemul de monitorizare si interventie rapida se va face prin sisteme integrate astfel incat sa se poata folosi dispeceri zarea sistemelor de transport fluide;
5. serviciul de furnizare gaze este de interes public, ceea ce presupune accesul nediscriminatoriu la sistem, continuitatea furnizarii si asigurarea serviciului in conditii de securitate.
     In contextul celor prezentate mai sus, apreciem ca aparitia acestei lucrari este foarte utila pentru proiectantii si executantii sistemelor de transport gaze naturale.
     "Ghidul candidatului la examenul de instalator autorizat in transportul gazelor naturale" este cu mult mai cuprinzatoare decat lucrarile de specialitate existente astfel incat, suntem siguri, pregatirea candidatilor va fi focalizata spre aprofundarea cunostintelor teoretice si practice corespunzatoare gradului (nivelului de pregatire), pentru care se solicita autorizarea.
     In prima parte lucrarea prezinta in premiera, in mod unitar si succesiv, legislatia actuala relativa la acest domeniu de activitate: legi, ordonante de guvern, decrete, hotarari de guvern, reglementari sub forma de norme si prescriptii tehnice romanesti si straine, standarde etc.
     O alta noutate o constituie formularea unor intrebari referitoare la aceste documente necesare a fi evaluate de catre candidati.
     Partea a doua prezinta, intr-o maniera accesibila tuturor candidatilor, indiferent de grad, terminologia folosita in transportul gazelor naturale.
     Partea a treia, denumita APLICATII, cuprinde la inceput, o scurta prezentare teoretica, urmata de multiple si diferite probleme rezolvate privind calculul hidraulic al conductelor, marirea capacitatii de transport, calculul grosimii de perete a tevii conductei, alegerea statiilor de comprimare, separarea particulelor solide si lichide de gaze, filtrarea particulelor solide, incalzirea gazelor naturale, reglarea presiunii gazelor, masurarea debitelor de gaze si alegerea statiilor de reglare si masurare.
     In continuare, se prezinta testele pentru verificarea cunostintelor candidatilor la gradele I T, II T si III T. Testele fac referire atat la cunostintele teoretice cat si cele aplicative cerute a fi rezolvate.
     Raspunsurile la aceste teste incheie lucrarea.
     In concluzie, consideram ca lucrarea este valoroasa si utila candidatilor la examenele de instalator autorizat in distributia gazelor naturale, dar o recomand si maistrilor, tehnicienilor, inginerilor, studentilor de la facultatile de specialitate.

contact